Sundhedsfilosofi

Vores sundhedsfilosofi

“Lad din mad være din medicin og din medicin være din mad!”

-Hippokrates fra Kos, ca. 400 f.Kr.

Ligesom Hippokrates fra Kos er vi af den opfattelse, at ernæring spiller en afgørende rolle for vores sundhed. Derfor er principperne i vores sundhedsfilosofi som følger:

  • Hold din kost så naturlig som muligt.
  • Der findes ingen gode eller dårlige fedtstoffer – bortset fra industrielle transfedtstoffer – kun ugunstige forhold.
  • Sukker, hvidt mel og et overskud af omega-6-fedtsyrer er hovedårsagen til mange sundhedsproblemer.
  • Dagligt indtag af en naturlig fiskeolie eller vegetabilsk algeolie med et højt indhold af omega-3 fedtsyrer er gavnligt for vores sundhed.

Vores mål om en tilstrækkelig omega-3-tilførsel betyder også, at en person, der allerede har et tilstrækkeligt højt omega-3-indeks i kroppen og derfor ikke har behov for et ekstra indtag af omega-3-fedtsyrer, ikke anbefales at tage vores NORSAN-olier og -kapsler.  Nok er nok, og mere er ikke længere hensigtsmæssigt for at nå målet.

Hvad står NORSAN for?

NORSAN’s mission er todelt:

  • At oplyse folk om, hvordan fedtstoffer virker, især om omega-3-fedtsyrernes betydning for vores sundhed.
  • At udvikle og levere de bedste omega-3 produkter. Læs mere om dette i vores produktfilosofie.

Begge dele af missionen er lige vigtige. Oplysning giver det nødvendige grundlag for at forstå, at det er særlig vigtigt at tilføre omega-3-fedtsyrer på et tilstrækkeligt højt niveau. NORSAN-produkterne hjælper med dette, men der findes også andre gode omega-3-olier på markedet.

Generelt har 9 ud af 10 mennesker dog et klart og målbart omega-3-underskud, så vores olier vil for størstedelen af befolkningen være et passende supplement til deres eksisterende kost.

Virkningen af omega-3-fedtsyrer

Den faktiske virkning af omega-3 fedtsyrer diskuteres på mange forskellige måder. I ekspertkredse er visse grupper f.eks. af den opfattelse, at regelmæssig indtagelse af omega-3 ikke har nogen virkning og derfor ikke er nødvendig for sundheden. På den anden side er der en række eksperter, som klart kan bevise de positive sundhedseffekter af omega-3 for en række forskellige sygdomme og sundhedsproblemer.

Omega-3-fedtsyrer er essentielle for vores sundhed og vores krop, men i tilfælde af underskud er det nødvendigt med en vis dosering, således at indtagelsen også hjælper. En konventionel omega-3 kapsel om dagen er lige så ubrugelig som at lave én armbøjning hver dag. Det hjælper lidt, men ikke rigtig. Med et omega-3-underskud har du normalt brug for mindst 2.000 mg omega-3-fedtsyrer om dagen, hvilket ofte svarer til 10 til 15 konventionelle kapsler (indholdet af omega-3-kapsler varierer meget).

Hjælper omega-3 eller ej?

Svaret er enkelt: omega-3-fedtsyrer hjælper kun, hvis du bruger dem rigtigt. Sammenlign det med motion, som de fleste mennesker ser som en positiv faktor for ens helbred. Men hvis en person jogger 3 minutter hver dag eller laver én armbøjning hver dag, er det meget sandsynligt, at disse tiltag ikke vil medføre en væsentlig forbedring af helbredet. Det er en lignende sag med omega-3.

Som med alle andre fødevarer skal du også være opmærksom på kvaliteten. Hvilke råvarer blev anvendt, og hvordan blev disse råvarer forarbejdet? I ekstreme tilfælde, hvis du tager 10 kapsler, hvor fiskeolien allerede er dårlig, kan du ikke forvente en god effekt. Kroppen forsøger (heldigvis) at komme af med denne olie, og du får en ubehagelig opstød. Dette er ikke tilfældet med en omega-3-olie af god kvalitet. Derfor tilbød vi fra NORSAN i de første par år kun vores olier i flydende form. Ikke fordi vi mener, at kapsler ikke er nyttige og gode i visse tilfælde – vi ville snarere understrege, at man ikke behøver at “gemme” det i en kapsel. Med andre fødevarer ville vi aldrig komme på en sådan idé.

Der findes mange omega-3 koncentrater på markedet. Fordelen ved koncentrater er, at du skal tage færre kapsler. Ulempen er imidlertid, at det ikke længere er et naturprodukt. NORSAN tror på, at fødevarerne skal være så naturlige som muligt. Derfor finder du ikke omega-3-koncentrater i nogen af vores produkter, men kun naturligt højt doserede olier.

Hvor høj skal doseringen af omega-3 være

Svaret på dette spørgsmål er forskelligt for hver enkelt person og er resultatet af den diagnostiske metode, der er beskrevet ovenfor. Doseringsniveauet afhænger derfor af det individuelle fedtsyreforhold i kroppen og bør være højt nok til at kompensere for et eventuelt underskud. Hvad angår det optimale omega-3-indhold i kroppen, er der bred videnskabelig enighed om, at det bør ligge over 8 %.

I samarbejde med det førende laboratorium i Europa inden for fedtsyremålinger, Omegametrix® GmbH i München, har NORSAN nu udført mere end 30.000 individuelle fedtsyreanalyser. Resultaterne er ganske klare: For voksne med et eksisterende omega-3-underskud begynder den effektive dosis ved 2.000 mg omega-3-fedtsyrer (EPA og DHA) om dagen.

Hvad er virkningen af at tage 1-2 konventionelle omega-3 kapsler med et omega-3-indhold på ca. 150 mg hver? Det klare svar er: ingen!

Dette er også forklaringen på, hvorfor der hele tiden dukker undersøgelser op, hvor indtagelsen af omega-3 ikke har nogen effekt – den valgte dosis var for lav.

Derfor mener NORSAN, at det er nødvendigt med en tilstrækkelig høj dosis for at opnå den ønskede sundhedseffekt.

Diagnostiske metode – måling af succes i stedet for blot håb

Hvad handler omega-3 fedtsyrer om? Efter vores mening er det vigtigste spørgsmål ikke, hvilke kapsler eller hvilken olie man skal tage, men at der er nok omega-3-fedtsyrer i kroppen. Det første diagnostiske skridt er derfor at måle fedtsyrerne i kroppen. Deres forhold kan bestemmes ved en fedtsyreanalyse.

Um-das-Omega-6-3-Verhaeltnis-auszugleichen-sollten-2-g-Omega-3-Pro-Tag-eingenommen-werden-2

I den brede europæiske befolkning kan man ved hjælp af fedtsyreanalyser konstatere, at 9 ud af 10 personer har et omega-3-underskud. De følgende værdier er målte gennemsnitsværdier (anbefalede værdier):

  • Omega-6/3-forhold mellem 1:1 og 2,5:1
  • Omega-3-indeks over 8 %
  • Indhold af industrielle transfedtsyrer mindre end 0,5 %

For at regulere niveauerne til et positivt niveau kræves en kostændring, som normalt ledsages af brugen af en omega-3-olie som et ekstra tilskud.

Ved hjælp af fedtsyremålingerne kan man også vurdere, om en kostændring har været en succes. Dette trin er nyttigt for NORSAN, fordi denne procedure gør det muligt at kontrollere effektiviteten af et omega-3-præparat præcist ved hjælp af laboratorieblodværdier.

NORSAN var i øvrigt den første virksomhed i Tyskland og Schweiz, der indførte denne diagnosemetode.

At regulere


Strukturen af fedtsyrerne i kroppen er en afspejling af vores kost. Følgende kan være et forslag til regulering – afhængigt af det enkelte måleresultat:

  • For højt indhold af omega-6 arachidonsyre -> Mindre forbrug af kødprodukter.
  • For lavt indhold af omega-3 fedtsyrer -> højere forbrug af fiskeprodukter.
  • For højt indhold af transfedtsyrer -> Mindre forbrug af industrielt forarbejdede fødevarer med transfedtsyrer (” hærdede vegetabilske olier”)

Med hensyn til regulering går vi ind for, at dette bedst sker gennem den normale kost. Når man bruger et kosttilskud, skal man sørge for, at det er så naturligt som muligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *