Produkter, der er så naturlige som muligt
… fordi vi stoler på naturen
Vores produktfilosofi er baseret på 2 grundlæggende overbevisninger:
- Vores sundhed og velvære har gavn af et tilstrækkeligt indtag af marine omega-3-fedtsyrer (EPA og DHA).
- Vores kost bør være så naturlig og ubehandlet som muligt
De marine omega-3-fedtsyrer findes i deres mest naturlige form i fisk. Derfor er indtagelse af fisk den foretrukne indtagelsesmulighed, i det mindste hvis man ser bort fra belastning med tungmetaller.
Delvis indtagelse af omega-3-fedtsyrer via fiskeolie i stedet for at spise fisk kan betale sig, dels fordi man undgår at blive udsat for tungmetaller (NORSAN-fiskeolier er renset for tungmetaller, forurenende stoffer og PCB’er i en særlig 3-dobbelt metode), dels fordi man ved indtagelse af fisk alene indtager man en utilstrækkelig dosis af marine omega-3-fedtsyrer.
Så naturlig som muligt betyder bl.a., at NORSAN-teamet ikke holder meget om opdrættede fisk. Den stadigt voksende fiskeopdrætsindustri er ikke kun et problem for naturen, f.eks. for biotopen i de norske fjorde. Med fiskeopdræt indtager man også indirekte det, som fiskene har fået gennem deres foder, herunder forskellige kemikalier og antibiotika. Ud fra denne overbevisning, naturlighedsprincippet, følger det, at vi til vores omega-3-olier kun bruger bæredygtige, vildtfangede fisk til vores produkter, aldrig opdrættede fisk. Desuden betyder så naturligt som muligt, at vi, NORSAN, kun bruger naturlige fiskeolier og ingen koncentrater i alle vores fiskeolieprodukter.
Hvad betyder det? Et naturligt fedtsyrekompleks i fisk består af mere end 50 forskellige fedtsyrer, hvor omega-3-fedtsyrerne højst udgør ca. 35 %. De andre fedtsyrer er hovedsageligt mættede fedtsyrer, omega-6, omega-7, omega-9 og omega-11. Selv om omega-3-doseringen spiller en vigtig rolle i vores kost, mener vi, at mennesker har mest gavn af at indtage dette naturlige fedtsyrekompleks i en fiskeolie på grund af dets naturlige triglyceridform.
Det er fristende at bruge et omega-3-koncentrat i forbindelse med produktudvikling, fordi disse koncentrater indeholder op til 90 % omega-3. Dette findes dog ikke i naturen, da koncentrater har en unaturlig fedtstruktur.
Det er stadig uklart, i hvilket omfang denne kunstigt fremstillede form for fedtstoffer fører til negative sundhedsrisici. Desuden gør den kemiske ændring af omega-3-fedtsyrerne dem mere ustabile og øger dermed risikoen for oxidation. Vi er af den klare overbevisning, at naturen har det bedre svar. Derfor bruger vi kun naturligt højt doserede, men aldrig koncentrerede fiskeolier i vores produkter.
Så naturligt som muligt betyder også, at vi anser det for kritisk, at mange vigtige sekundære næringsstoffer fjernes i rensningsprocessen af fiskeolier. Videnskabeligt arbejde, herunder en artikel af professor Bjarne Østerrud fra Tromsø Universitet, har vist, at koldpresset jomfruolivenolie i et vist omfang erstatter mange fjernede aktive ingredienser. Den positive synergi mellem fiskeolie og olivenolie er blevet bekræftet i praksis, og derfor indeholder Omega-3 Total, NORSAN’s hovedprodukt, en særlig koldpresset olivenolie. Vi får denne olivenolie fra en olivenolieproducent i Spanien, som arbejder strengt efter økologiske retningslinjer. I komplekset af sekundære plantestoffer i olivenolien spiller polyfenolerne en særlig, bemærkelsesværdig rolle, og derfor indeholder den olivenolie, som NORSAN anvender, en høj andel af polyfenoler. Den stærke antioxidante virkning af polyfenolerne hjælper med at beskytte fiskeoliens omega-3-fedtsyrer mod oxidation, ikke kun under opbevaringen i flasken, men også under transporten i blodet via lipoproteinerne, hvilket er endnu vigtigere.
Så naturlig som muligt – ingen opdrættede fisk, ingen koncentrater
Kvalitet, renhed og bæredygtighed
Vores produkter kan kun være lige så gode som kvaliteten af de råvarer, vi bruger. Vi bestræber os på og har et krav til os selv altid at udvælge de bedste råvarer.
Brugen af fiskelever har vist sig at være en succes til fremstilling af en torskeleverolie af høj kvalitet (som kan sammenlignes med levertran). Vi tilbyder derfor også en arktisk torskeleverolie (produkt Omega-3 Arktis). Hvad vi udtrykkeligt aldrig bruger er fiskeolier, der er fremstillet af andre fiskerester.
Fisk og fiskebestande er en begrænset og værdifuld ressource. Derfor ser vi det som vores pligt at fokusere på bæredygtigt fiskeri og ansvarlig brug af havets ressourcer i vores produkter. Den etiske forpligtelse her går ud over uafhængige bæredygtige certificeringer. NORSAN sætter pris på, at vi har lov til at høste havets frugter, og ser det som vores pligt at opføre os og handle ansvarligt i overensstemmelse hermed.
Den bedste fiskeoliekvalitet opnås ved at bruge hele fisk. Vores hovedprodukt, Omega-3 Total, er fremstillet af små fisk som ansjoser, makrel og sardiner. Når vi udvælger råmaterialer, opretholder vi lange og tætte partnerskaber, hvor vi bliver involveret tidligt i indkøbsprocessen og nyder godt af et gensidigt tæt og godt tillidsforhold.
Generelt kan fiskeolier også fremstilles af forskellige fiskerester, der ikke er blevet brugt til fremstilling af andre varer. Vi er grundlæggende skeptiske over for dette, da vi er overbevist om, at en fiskeolie af høj kvalitet skal udvindes af hele fisken. Brugen af fiskelever derimod har vist sig at være effektiv til fremstilling af torskeleverolie af høj kvalitet (som kan sammenlignes med levertran).
Algeolie, det gode alternativ til fiskeolie
Algeolie er en interessant nyere kilde til marine omega-3, EPA og DHA, som har nogle fordele i forhold til fiskeolie:
- Når det gælder tungmetaller, har algeolie den fordel, at algerne dyrkes i kunstigt havvand, hvilket gør olien fri for miljøforurenende stoffer.
- Algerne dyrkes ved hjælp af en kuldioxidblanding og sollys og er dermed en bæredygtig kilde til omega-3 i form af EPA og DHA.
- Ingen dyr behøver at dø. Alger kan klassificeres som en vegansk fødevare.
Disse fordele har ført til, at NORSAN siden 2017 har haft en algeolie “Omega-3 Vegan” i sin portefølje….
Enkel og effektiv
NORSAN’s produkter skal være enkle og relevante. Vi tilstræber at have så få ingredienser som muligt i hvert enkelt produkt. I princippet ville det være ønskeligt, hvis der kun var én ingrediens, nemlig 100 % fiskeolie eller 100 % algeolie. Vores Omega-3 Arktis består f.eks. af næsten 100 % torskeleverolie.
Individuel og optimal dosering
Der er stor forskel på meninger og anbefalinger om den daglige dosis af omega-3, fra ca. 0,3 g omega-3 dagligt (svarende til ca. to konventionelle omega-3 kapsler) til 4-5 gram dagligt. Den “rigtige” dosering afhænger af individuelle faktorer som f.eks. resten af kosten, kroppens absorptionsevne og personens vægt. Det betyder, at der faktisk ikke findes nogen rigtig eller generelt forkert dosering, da det altid afhænger af individuelle faktorer.
Heldigvis er det forholdsvis let at måle ens omega-3-niveau (omega-3-indeks) ved hjælp af en fedtsyreanalyse i kroppen, som viser et eventuelt omega-3-underskud (f.eks. på det specialiserede laboratorium Omegametrix GmbH i Tyskland).
Efter at have foretaget mere end 10.000 målinger af fedtsyrer for vores kunder ved vi, at der normalt er behov for mere end 2 g omega-3-fedtsyrer om dagen for at regulere et omega-3-underskud.
Måling og analyse af fedtsyrer giver os mulighed for at teste effektiviteten af forskellige omega-3-kilder og fedtsyrer.
Ikke desto mindre kan det være hensigtsmæssigt at tilføje nogle hjælpestoffer, som i vores NORSAN Omega-3 Total:
- Økologisk olivenolie: Udvalgt på grund af dens gode symbiotiske samspil med fiskeolie og den vigtige oxidationshæmmende virkning af de polyfenoler, der er i olivenolie.
- D-vitamin: Sammen med omega-3 anser vi D-vitamin for at være et vigtigt supplement til kosten. Tilføjelsen af 800 enheder D3-vitamin pr. daglig dosis har en positiv effekt på den individuelle sundhed i henhold til vores sundhedsfilosofi.
- Naturlig citronolie: For smagens skyld er der tilsat 1,5 dråber citronolie pr. flaske.
Hvorfor er hørfrøolie alene ikke nok til at rette op på et omega-3 underskud?
Hørfrøolie indeholder over 50 % af den plantebaserede omega-3 alfa-linolensyre (ALA). De sundhedsmæssige fordele ved de langkædede marine omega-3-fedtsyrer EPA og DHA er dog særligt vigtige. Selv om det er gavnligt at indtage friskpresset hørfrøolie, er det kun en lille del af ALA, der kan omdannes til EPA og DHA i kroppen. Målinger bekræfter, at forbruget af hørfrøolie ikke er tilstrækkeligt til at regulere et underskud af omega-3 EPA og DHA.
Hvorfor sælger NORSAN ikke krillolieprodukter?
Krillolie er en god omega-3 olie med en stærk antioxidant. Ved den effektive dosis på ca. 2 g omega-3 om dagen er produktionsomkostningerne for krillolie dog meget høje og kan føre til en ret høj pris for forbrugeren. For det meste anbefales krillolie i en meget lavere dosis, hvilket sænker prisen, men samtidig sætter spørgsmålstegn ved effekten. På grund af den høje pris svarer krillolie ikke til NORSAN’s produktfilosofi.