I artiklen “Omega-3 er på alles læber” går lægen Volker Schmiedel til bunds i spørgsmålet om, hvilken virkning omega-3-fedtsyrer har på helbredet, og om deres anvendelse i behandlingen af visse sygdomsbilleder og lidelser faktisk er gavnlig.
Hvad er egentlig sandt om omega-3? Er det virkelig en mirakelkur mod næsten alle sygdomme og lidelser, eller er det en af de mange mega-hypes, der laver en masse larm og derefter falder i glemmebogen igen efter kort tid? Al videnskabelig grundforskning, de fleste kliniske undersøgelser og – for mig helt afgørende – mine egne positive erfaringer med mange patienter taler imod det sidste.
Hvor meget omega-3 fedtsyrer har vi brug for?
Lad os starte med det grundlæggende. I årtier har ernæringsmedicinen vidst, at omega-3-fedtsyrer er essentielle, dvs. at menneskeliv ikke kan eksistere på lang sigt uden indtagelse af disse livsvigtige næringsstoffer. DGE (det tyske ernæringsinstitut) anbefaler et dagligt indtag på 2 g omega-3-fedtsyrer. Jeg synes ikke, at sådanne anbefalinger er særlig nyttige. Ved du, hvor meget omega-3 du indtog i går? Hvilke fødevarer indeholder 2 g omega-3? Denne mængde er indeholdt i ca. 1 teskefuld hørfrøolie, 1 ½ spiseskefuld rapsolie, 100 g sild, 300 g makrelfileter eller 1 kg fiskefingre. Det burde vi faktisk nemt kunne klare.
Det gennemsnitlige indtag i Tyskland er dog betydeligt mindre end 0,5 g. Det kan ikke være godt. Desuden henviser anbefalingen på 2 g kun til omega-3-fedtsyrer i almindelighed og den vegetabilske omega-3-fedtsyre alfa-linolensyre i særdeleshed. Vi ved efterhånden fra mange undersøgelser, at det kun er EPA/DHA fra marine kilder, men ikke den plantebaserede ALA (f.eks. i hørfrøolie), der er ansvarlig for de forskellige virkninger af omega-3-fedtsyrer. Desværre har ernæringsinstitutioner endnu ikke moderniseret deres årtier gamle anbefalinger.
Den officielt anbefalede dosis på 2 g (men EPA/DHA, ikke ALA!) gælder for en normalvægtig voksen med en gennemsnitlig kost. Denne mængde er indeholdt i 15 (!) almindelige fiskeoliekapsler. Men det er der ingen, der kan klare! Min foretrukne behandling er derfor med flydende fiskeolie. 1 spiseskefuld er således tilstrækkeligt til at opnå den ønskede mængde på 2 g omega-3. I øvrigt smager en fiskeolie af høj kvalitet ikke af fisk. Enhver kok ved det: En friskfanget eller optøet fisk lugter praktisk talt ikke af fisk. Omvendt betyder det, at hvis fiskeolien lugter af fisk, så er den fordærvet! Jeg råder alle mine patienter, der sluger kapsler, til at tage en bid. Hvis de væmmes, så hører kapslerne hjemme i skraldespanden, men ikke i kroppen.
Hvor meget omega-3 har børn brug for?
Ved 35 kg kan det være en tsk, ved 17 kg en halv tsk, og små børn kan få 2 dråber fiskeolie pr. kg kropsvægt. Omvendt skal en stærkt overvægtig person naturligvis tage meget mere, måske endda to spiseskefulde, meget sjældent endda tre.
Hvad gør de mange vegetarer/veganere så?
Hørfrøolie alene er ikke nok, da de har katastrofale niveauer af EPA/DHA selv med et højt indtag (jeg har nu undersøgt omkring 1000 fedtsyreanalyser, herunder mange fra vegetarer/veganere). De kan ikke tage fiskeolie af etiske eller andre grunde. Skal de så lide af sygdomme, der kan forebygges og er afhængige af fedtsyrer, som dem, der er nævnt i denne artikel? Heldigvis har der i nogle år været et alternativ: Algeolie indeholder EPA/DHA – endda i dobbelt så høj koncentration, så der skal kun tages halvdelen af mængden i forhold til fiskeolie.
Hvis du indtager mindre end ¼ af det anbefalede indtag af magnesium, vil du hurtigt få kramper i læggene eller endda hjertearytmi. Uden C-vitamin vil du få skørbug efter et par uger. Uden B12-vitamin tager det år, før der opstår skader, men så er det også irreversible nerveskader. Kan vi underskride den anbefalede mængde omega-3 i årevis uden at blive straffet? Overhovedet ikke. Størstedelen af befolkningen har allerede mindst én sygdom, som er forårsaget eller i det mindste forværret af omega-3-mangel!
Når jeg ordinerer omega-3 til forebyggelse eller behandling af sygdomme, bliver jeg altid spurgt, hvornår og hvor længe man skal begynde at tage omega-3. Jeg svarer altid: “Du bør begynde med omega-3 i en alder af -9 måneder. Og så: Så længe du spiser. Når du holder op med at spise, har du ikke længere brug for omega-3. Dette er slet ikke sarkastisk ment. Vi skal indtage alle essentielle næringsstoffer – fra A-vitamin til zink – hele livet igennem, fra fødslen (bedre fra undfangelsen, dvs. -9 måneder, dvs. den gravide kvinde bør allerede være godt udstyret med omega-3) til døden – og helst i optimal mængde. Dette er ubestridt i forbindelse med vitaminer, og mange mennesker tager en form for multisupplementer (hvor de vigtigste vitaminer dog ikke er indeholdt i den optimale dosis). Men når det drejer sig om omega-3, tror alle, at en portion fisk om ugen er nok.
Jeg går endnu længere. Vi bør tage omega-3 allerede før fødslen. Det er naturligvis den kommende mor, der skal tage sig af dette. Selv de officielle gynækologiske anbefalinger anbefaler et indtag af omega-3 (fra fisk, ikke fra planter!) i en mængde på mindst 1 teskefuld fiskeolie eller 150 g makrelfilet – dag efter dag. Jeg spørger altid mine gravide patienter, om deres gynækolog også har anbefalet dette. Folinsyre, jod og jern er (normalt) på listen over anbefalinger, D-vitamin i langt mindre grad og omega-3 næsten slet ikke, og hvis det er tilfældet, så er det i en helt utilstrækkelig dosis på en portion fisk om ugen eller 1-2 kapsler om dagen.
Hvorfor skal gravide kvinder (og selvfølgelig ammende kvinder) forsynes så godt med omega-3? Jeg vil kun give dig de vigtigste og videnskabeligt dokumenterede argumenter her: Den gravide kvinde lider mindre ofte af graviditetskomplikationer som f.eks. den farlige eklampsi og postnatal depression (“baby blues” efter fødslen). Barnet lider sjældnere af psykiske udviklingsforstyrrelser og får mindre astma, neurodermitis og høfeber. Det er da noget.
Virkningsprincippet – hvordan gør omega-3 det?
Vi kender tre vigtige omega-3-fedtsyrer: alfa-linolensyre (ALA), eicosapentaensyre (EPA) og dosocahexaensyre (DHA). Bare rolig – du behøver ikke at huske dem. Men du bør allerede vide, at ALA findes i vegetabilske olier som hørfrø, hamp, raps eller chiaolie, mens EPA og DHA kun findes i marine produkter som fisk, krebsdyr eller alger. ALA er forløberen, de egentlige effektive fedtsyrer er EPA (mod inflammation) og DHA (mere til mental udvikling). Vores krop kan omdanne forløberen ALA til de marine fedtsyrer EPA og DHA, men omdannelsesgraden er 0,5-10 %. Så det er ikke nok at tage hørfrøolie og co. for at optage 2 g EPA/DHA dagligt. Vi har brug for dem alle sammen.
Den antiinflammatoriske virkning forklarer fordelene ved alle autoimmune sygdomme og kroniske inflammatoriske processer. EPA er så at sige det “naturlige kortison” i fødevarer – uden dets bivirkninger, naturligvis. DHA er så at sige det “naturlige Ritalin” – det beroliger nervesystemet og gør os samtidig mere koncentreret og mentalt mere effektive, naturligvis uden bivirkninger og endnu ukendte langtidsvirkninger.
Her er de vigtigste anvendelsesområder for omega-3:
-Astma
-Reumatisme
-Hudsygdomme som neurodermatitis/acne/psoriasis
-Hashimoto’s
-Inflammatoriske tarmsygdomme som colitis/M.Crohns sygdom
-Alle andre autoimmune sygdomme.
Virkningerne er meget forskellige. Jeg kan med stor sandsynlighed forebygge den autoimmune sygdom diabetes mellitus type I med omega-3. Men når den først er opstået, kan jeg ikke længere kurere den. Jeg kan ikke vende de skader på skjoldbruskkirtlen, som Hashimoto’s allerede har forårsaget, men jeg kan muligvis forsinke den inflammatoriske proces og dermed yderligere skader. Forudgående ledskader fra gigt er også irreversible, men jeg har set patienter, som blev inflammationsfri med høje doser omega-3 – og uden medicin.
Alle sygdomme i nerverne og psyken kan ligeledes påvirkes positivt:
-Demens
-Depression
-Multipel sklerose
-M. Parkinsons sygdom
-ADD/ADHD
Det skyldes, at omega-3 er meget koncentreret i nerverne og hjernen. Det er ikke uden grund, at naturen ønsker så meget omega-3 på de vigtigste “skiftesteder” i vores organisme. Men også her er der grænser for “miraklerne”. Selv om jeg ifølge store undersøgelser kan forebygge 2/3 til 3/4 af alle demenssygdomme med en god tilførsel af omega-3, bliver demens ikke bedre, når den først er indtrådt. I bedste fald kan du så bremse udviklingen. Jeg kender MS-patienter, som ikke har haft tilbagefald i mange år på grund af omega-3 (og andre næringsstoffer som D-vitamin), selv om de tidligere havde haft regelmæssige MS-tilbagefald på trods af kraftig medicinering. Depressionen forbedres normalt betydeligt inden for få uger. De forstærker endda virkningen af konventionelle antidepressiva.
Beskyttelse også mod kræft og åreforkalkning
Men hvad med de virkelig store dødsårsager i civiliserede samfund?
-Hjerteanfald/slagtilfælde
-Kræft?
Disse to sygdomsgrupper alene er skyld i ¾ af alle dødsfald! Også her er der nu et stort antal undersøgelser. Med en god tilførsel af omega-3 er der fundet 1/3 til 2/3 færre tilfælde af kræft i udbredte kræftformer som f.eks. den udbredte brystkræft. Hjerteanfald er kun ca. halvt så hyppigt blandt “fiskehoveder”. Omega-3-mangel viste sig at være en stærkere risikofaktor end højt kolesteroltal eller cigaretrygning!
Men på det seneste hører vi hele tiden, at omega-3 ikke gør noget som helst, især ikke i forbindelse med hjerte-kar-sygdomme. Af pladsmæssige årsager kan jeg ikke komme så detaljeret ind på dette, som jeg gerne ville. Kun så meget, at dårlige undersøgelser også giver dårlige resultater. Hvis du kigger nærmere på undersøgelserne, vil du se, at de undersøgelser, hvor der er tale om små mængder på 1 g EPA/DHA eller mindre, normalt ikke har gode virkninger – men det ville jeg også have forvente. Med en god dosering kan vi derimod nogle gange opnå fremragende resultater. På min hjemmeside kan du læse meget detaljerede og differentierede kommentarer til disse undersøgelser i nyhedsbrevsarkivet.
Der er altså ingen grund til ikke at tage omega-3 (du bør kun spørge din læge, hvis du tager stærke antikoagulantia), men der er mange, mange grunde til at gøre det.
Held og lykke og alt det bedste for dit helbred,
Dr. Volker Schmiedel