graviditen

Omega-3 fedtsyrer under graviditeten

En graviditet er et rent naturmirakel, hvor et nyt liv tilsynladenden skabes ud af ingenting. Hvis man ser nærmere efter, er der naturligvis mange små byggesten nødvendige, for at miraklet med alle dets funktioner og former kan blive til. Disse byggesten omfatter essentielle fedtsyrer.

Fedtstoffer er hovedbestanddelen af vores hjerne og er grundmaterialet for et stort antal hormonlignende budbringende stoffer. Et foster har brug for ca. 75 mg fedt dagligt for at udvikle hjernen. Hjernens vægt stiger fra 75 g til 400 g i tredje trimester. Fedtsyrer udgør ca. 60 % af tørvægten, og især omega-3-fedtsyrer (EPA & DHA) spiller en vigtig rolle, hvorfor det tyske ernæringsforbund (DGE) og faglige selskaber anbefaler et ekstra indtag [2,3]. Til sammenligning: Et voksent menneskes hjerne består af 10-15 % DHA [1].

Hvordan er den nuværende forsyning af omega-3?

Der er enighed om, at omega-3-fedtsyrer er essentielle. Det betyder, at de skal indtages gennem maden. Der er dog forskellige meninger om mængden eller måden at indtage det på.

Ernæringsorganisationer udtaler officielt, at der ikke findes underernæring i Nordeuropa, og at alle behov for mikronæringsstoffer kan dækkes med en afbalanceret kost.

Undersøgelser viser imidlertid det modsatte. Den officielle “Austrian Nutrition Report 2012″ (” Österreichische Ernährungsbericht 2012″) viste, at kun en tredjedel af skolebørnene har et optimalt omega-3-niveau. Den klare underforsyning i samfundet blev også bekræftet i en ny undersøgelse fra Canada, hvor kun 1,8 % af befolkningen havde en tilstrækkelig omega-3-forsyning [4]. Omega-3-niveauet bør ligge på 8-11 %. Det har undersøgelser vist, især med hensyn til hjertesundhed.

Årsagen til “dårlige” omega-3-niveauer er vores kost, som gør det svært at indtage tilstrækkeligt med marine omega-3 fedtsyrer eller som favoriserer indtagelsen af omega-6 (læs mere om virkningen af omega-3 og omega-6 fedtsyrer på vores krop her). Alle ved, at fisk kan være en god kilde til omega-3. Dette gælder dog kun for fede havfisk som sild, makrel og laks.

Men også i forbindelse med graviditet er det denne værdi, som naturen selv har valgt: Uanset moderens omega-3-niveau transporteres en andel på ca. 9 % omega-3 til embryoet via placentaen [6].

Er fisk nok som omega-3-kilde?

Hvis vi udelukker fisk, der ikke giver nok omega-3-fedtsyrer pr. daglig portion (f.eks. torsk, sej osv.), er det andet spørgsmål dyrenes oprindelse eller deres forurening gennem opdræt eller forurenede levesteder. Desværre, og det er en lidt trist erkendelse, men i øjeblikket bør du ikke spise for meget fisk.

Så hvordan kan du sikre dig en tilstrækkelig forsyning af omega-3 fedtsyrer af høj kvalitet?

Derfor er tilskud ofte en god måde at sikre en tilstrækkelig tilførsel af omega-3-fedtsyrer på. Dette har en lang tradition i Norge, hvor mere end 80 % af de gravide kvinder tager omega-3-tilskud. Til sammenligning tager kun ca. 15 % af de gravide kvinder i Tyskland omega-3-tilskud, og i mange tilfælde er doseringen for lav.

Ifølge en undersøgelse i Tyskland er omega-3-niveauet hos gravide kvinder i gennemsnit 6,4 %, hvilket er betydeligt lavere end den anbefalede værdi på 8 % [5]. En interessant observation i den samme undersøgelse fra Leibniz Universität Hannover var, at omega-3-niveauet hos ammende mødre er næsten 1 % lavere (5,5 %). Under graviditet og amning får barnet fortrinsvis næring gennem moderens fødeindtag. Hvis moderen ikke får nok omega-3 med maden, falder hendes egne reserver, hvilket også er blevet påvist her.

Klik her for Mere information om omega-3-indekset og en observationsundersøgelse

Plantebaserede alternativer til fiskeolie

Visse vegetabilske olier, f.eks. hørfrøolie og rapsolie, indeholder en høj andel omega-3-fedtsyrer. Det drejer sig dog udelukkende om omega-3-fedtsyren alfa-linolensyre (ALA). De såkaldte marine fedtsyrer eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA), som tilskrives de vigtige sundhedsmæssige fordele, findes ikke i vegetabilske olier. Omdannelsen af ALA til EPA og DHA er kun 0,5-10 % og afhænger af en række faktorer og varierer fra person til person. For veganere og vegetarer er en omega-3-rig algeolie et godt alternativ.

Konklusion

Naturlige omega-3-fedtsyrer af høj kvalitet er vigtige ledsagere for kommende mødre under graviditet, amning og derefter. Moderens indtag af DHA bidrager til den normale udvikling af øjne og hjerne hos fosteret og det ammede barn. En lille portion økologisk fisk hver uge er også en kærkommen afveksling i en ellers meget kødtung kost.


Anbefalet literatur:

Quellen:

(1)  Umhau JC, Zhou W, Carson RE et al. (2009) Imaging incorporation of circulating docosahexaenoic acid into the human brain using positron emission tomography. J Lipid Res 50: 1259–1268

(2) https://www.dge.de/ernaehrungspraxis/bevoelkerungsgruppen/schwangere-stillende/handlungsempfehlungen-zur-ernaehrung-in-der-schwangerschaft/

(3) Koletzko B, Cremer M, Flohkötter M et al (2018) Ernährung und Lebensstil vor und während der Schwangerschaft—Handlungsempfehlungen des bundesweiten Netzwerks Gesund ins Leben. Geburtshilfe Frauenheilkd78:1262–1282

(4) I Demonty, K Langlois, L S Greene-Finestone, R Zoka, and L Nguyen (2020) Proportions of long-chain ω-3 fatty acids in erythrocyte membranes of Canadian adults: Results from the Canadian Health Measures Survey 2012–2015

(5) S Gellert, J P Schuchardt, A Hahn (2016) Higher omega-3 index and DHA status in pregnant women compared to lactating women – Results from a German nation-wide cross-sectional study

(6) Kuipers RS, Luxwolda MF, Sango WS, Kwesigabo G, Dijck-Brouwer DA, Muskiet FA. Maternal DHA equilibrium during pregnancy and lactation is reached at an erythrocyte DHA content of 8 g/100 g fatty acids. J Nutr. 2011 Mar;141(3):418-27.