Forebyg stille inflammationer naturligt

Forebyg stille inflammationer naturligt

De vigtigste fakta i korte træk

  • I modsætning til symptomgivende betændelse, som er kendetegnet ved rødme eller hævelse, er stille Inflammationer lang tid uden symptomer.
  • Stille betændelse er forbundet med en række forskellige sygdomme.
  • De vigtigste årsager til stille inflammation er fedme og dårlige kostvaner.
  • Selv om tavs inflammation ikke kan måles direkte, findes der markører, såsom omega-6/3-forholdet, som kan give første indikationer.
  • For at forebygge og afbalancere tavs inflammation bør overvægt reduceres, og fokus bør være på en antiinflammatorisk kost.

Hvad er stille inflammationer?

Inflammation er en normal og vigtig del af vores immunforsvar. Stille inflammationer (også kendt som tavse eller lavgradige inflammationer) henviser derimod til en tilstand af kronisk, subtil inflammation, der normalt ikke opdages eller ikke opdages i mange år.

Stille inflammation er, som navnet antyder, asymptomatisk – det er den i hvert fald i begyndelsen. De kan være forløberen for symptomatisk inflammation eller opstå som følge af inflammation, der ikke er helet. Undersøgelser viser, at de er forbundet med en lang række sygdomme, og derfor bør de tidligt erkendes som en risikofaktor og behandles. Stille inflammationer kan ikke måles direkte, men der er indledende markører og indikationer, der kan tyde på tilstedeværelsen af stille inflammation.

Årsager til stille inflammationer

To årsager er normalt ansvarlige for udviklingen af stille inflammation:

  • Fedme, hvor især øget visceralt fedt (mavefedt) er relevant.

  • En kost rig på omega-6, hvilket forskyder omega-6/3-forholdet i kroppen til omega-6-siden, hvilket resulterer i en omega-3-mangel.

Omega-6/3 forhold

Både omega-6- og omega-3-fedtsyrer er fedtstoffer, som vi skal indtage gennem vores mad, og som er vigtige for vores sundhed. I dag er der dog ofte en ubalance: Mange mennesker har et for højt niveau af omega-6-fedtsyrer og et for lavt niveau af omega-3-fedtsyrer.

Den gennemsnitlige person i dag har et forhold på ca. 15:1 (omega-6 til omega-3). Terapeutisk set er et maksimalt forhold på 2,5:1 ønskeligt. Præventivt anses en værdi på op til 5:1 for acceptabel.

Omega-6-fedtsyrer

  • Har generelt en pro-inflammatorisk virkning – det er f.eks. vigtigt for immunforsvaret. Et for højt indtag er dog forbundet med stille inflammation.
  • Findes hovedsageligt i animalske produkter som kød, mælk og æg. Men vegetabilske produkter, især vegetabilske olier som solsikkeolie og tidselolie, indeholder også masser af omega-6.

Omega-3-fedtsyrer

  • EPA (eicosapentaensyre) er en af de vigtigste omega-3-fedtsyrer sammen med DHA (docosahexaensyre). De findes i fisk og alger.
  • Omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA er grundlæggende byggesten for syntesen af såkaldte eicosanoider – disse har en antiinflammatorisk virkning i kroppen.
  • ALA (alfa-linolensyre) er forløberen for de antiinflammatoriske og essentielle omega-3-fedtsyrer EPA og DHA. ALA findes f.eks. i hørfrøolie, hørfrø eller valnødder. Selv om kroppen selv kan omdanne ALA til EPA og DHA, er omdannelsesgraden begrænset og er kun ca. 0,5 – 10 %.

Hvordan kan man måle og afbalancere forholdet?

Omega-6/3-forholdet kan måles ved hjælp af en fedtsyreanalyse. Det kan gøres i form af en selvtest hjemmefra eller som en del af en blodprøve.

For at genoprette balancen og afbalancere forholdet mellem omega-6- og omega-3-fedtsyrer anbefales det at:

  • Reducere forbruget af omega-6-fedtsyrer gennem kosten.
  • Sikre et tilstrækkeligt højt og regelmæssigt indtag af omega-3-fedtsyrer: Undersøgelser viser, at et dagligt indtag på 2.000 mg omega-3 er nødvendigt for at opnå terapeutiske og forebyggende virkninger.

Antiinflammatoriske fødevarer

Ud over omega-3-rige fødevarer som fisk og alger anses følgende fødevarer også for at være antiinflammatoriske:

  • Spinat
  • Bær
  • Ingefær
  • Gurkemeje
  • Chili
  • Broccoli
  • Løg
  • Citrusfrugter

Antiinflammatorisk opskrift

Ingefær-gurkemeje-shots med omega-3

Ingredienser til 14 shots:

  • 50 g ingefær (vægt med skræl)
  • 1/2 gurkemejerod medium og frisk (alternativt ca. 1 tsk. malet gurkemeje)
  • 60 g honning
  • 5 søde, modne appelsiner
  • 1 citron
  • 10 g æbleeddike (valgfrit)
  • 250 ml vand (eller efter ønske)
  • Et knivspids sort peber
  • Pr. portion 1 tsk NORSAN Omega- Vegan eller 1 spsk NORSAN Omega-3 Total olie

Tilberedning

  • Skræl ingefæren og skær den i små stykker.
  • Pres appelsinerne og citronerne.
  • Blend ingefær, gurkemeje, honning, appelsin- og citronsaft, æblecidereddike, vand og peber i en blender eller foodprocessor til en fin juice.
  • Serveres i små glas og rør NORSAN Omega-3 Vegan eller NORSAN Omega-3 Total olie i.

Kilder:

(1): Li, K., Huang, T., Zheng, J. et al. (2014). Effect of marine-derived n-3 polyunsaturated fatty acids on C-reactive protein, interleukin 6 and tumor necrosis factor α: a meta-analysis. PloS one, 9(2), e88103.

(2): Hutchinson, A. N., Tingö, L., & Brummer, R. J. (2020). The Potential Effects of Probiotics and ω-3 Fatty Acids on Chronic Low-Grade Inflammation. Nutrients, 12(8), 2402.(3): Calder P. C. (2015). Marine omega-3 fatty acids and inflammatory processes: Effects, mechanisms and clinical relevance. Biochimica et biophysica acta, 1851(4), 469–484.

(3): Calder P. C. (2015). Marine omega-3 fatty acids and inflammatory processes: Effects, mechanisms and clinical relevance. Biochimica et biophysica acta, 1851(4), 469–484.