NORSAN observationsundersøgelse

NORSAN observationsundersøgelse

Øget omega-3 index med NORSAN Omega-3 Total

61 % stigning i omega-3-indekset i erytrocytter ved omega-3-tilskud med NORSAN Omega-3 Total (fiskeolie)

Baggrund:

Omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA er vigtige for udviklingen og funktionen af centrale organer som hjerte, hjerne og øjne. Desuden er et højt omega-3-indeks positivt for den kardiovaskulære sundhed. I en videnskabelig publikation af Albert et al. konkluderes det, at et højt omega-3-indeks (over 8 %) sammenlignet med et lavt omega-3-indeks (under 4 %) kan forventes at reducere risikoen for pludselig hjertedød med op til 90 %.

De sundhedsmæssige fordele ved omega-3-fedtsyrer er blevet draget i tvivl i nogle videnskabelige undersøgelser. Dette er ikke overraskende, da forskellige faktorer er afgørende for optagelsen i kroppen og dermed for virkningen af omega-3 fedtsyrer. Det drejer sig bl.a. om produktspecifikke faktorer som f.eks. tilstrækkelig dosering og oliens kvalitet, men også om individuelle faktorer, og om indtagelsen sker i forbindelse med et måltid eller på “tom” mave.

Denne forvirring skyldes hovedsagelig, at tilskud af omega-3 ikke nødvendigvis har den ønskede effekt på omega-3-indekset. Målet bør ikke være at tage et hvilket som helst kosttilskud, men at have et tilstrækkeligt niveau af omega-3-fedtsyrer i kroppen. NORSAN-produkterne følger denne metodiske tilgang og kan bevise, at vores produkter påvirker omega-3-indekset på den tilsigtede måde.

Metodologi:

Mandlige og kvindelige patienter over 18 år blev informeret om muligheden for at deltage af deres behandlende læge. Forudsætningen for deltagelse var en forudgående fedtsyreanalyse udført af laboratoriet Omegametrix GmbH i Martiensried/Tyskland. Fedtsyreanalysen er en afprøvet og dokumenteret analysemetode med høj stabilitet af analyseværdierne, herunder HS Omega-3 Index®. Patienter, der havde taget et omega-3-produkt inden for de sidste 3 måneder, blev udelukket. Observationsperioden blev fastsat til 4 måneder (toleranceperiode på 3,5 til 5 måneder). I denne periode var det daglige indtag 8 ml NORSAN Omega-3 Total, hvilket svarer til en dosis på 2.000 mg omega-3. Efter 4 måneder blev der foretaget en ny fedtsyreanalyse, og HS-Omega-3 Index® blev bestemt. På grundlag af fedtsyreanalysen i begyndelsen og slutningen af observationstiden kunne resultaterne evalueres statistisk. Undersøgelsen løb fra 2018 til 2020.

Resultat:

I gennemsnit steg Omega-3-Index® med 61 % fra en basisværdi på 5,2 % til et Omega-3-Index® på 8,4 %. Hos 20 ud af 33 deltagere var HS-Omega-3-Index® i det optimale område på ≥8 % ved undersøgelsens afslutning. Kun hos 6 patienter kunne der ikke påvises nogen eller kun en lille stigning i HS-Omega-3-Index®. Årsagen hertil kan muligvis være indtagelse på tom mave eller inkonsekvent indtagelse i løbet af ansøgningsperioden.

1. Clemens von Schacky. Omega-3-Fettsäuren bei kardiovaskulären Erkrankungen; Prostaglandine, Leukotriene und essentielle Fettsäuren (Omega-3 fedtsyrer i hjerte-kar-sygdomme; Prostaglandins, leukotrienes og essentielle fedtsyrer) 92 (2015); 41-47.
2. William S. Harris. Omega-3 fedtsyrer og hjerte-kar-sygdomme: A case for omega-3 index as a new risk factor; Pharmacological Research 55 (2007); 217-223.
3. Albert CM, Campos H, Stampfer MJ, Ridker PM, Manson JE, Willett WC, et al. Blood levels of long-chain n-3 fatty acids and the risk of sudden death. N Engl J Med (2002); 346: 1113-8.