Tarmsundhed

Tarmsundhed og omega-3

Hvorfor omega-3 er vigtigt for vores tarmsundhed

Når folk tænker på bakterier, tænker de normalt på forurening eller patogener. Men ikke alle bakterier er skadelige – tværtimod: Mange af de bakterier, der koloniserer vores tarme, har gavnlige egenskaber og påvirker ikke kun vores tarmsundhed, men også vores generelle sundhed.

De vigtigste fakta i korte træk

  • Der lever ca. 100 billioner mikroorganismer i den menneskelige tarm: alle disse mikroorganismer kaldes tarmmikrobiomet.
  • De mikroorganismer, der koloniserer vores tarme, er ikke passive beboere, men har vigtige funktioner.
  • Vores tarmmikrobiom har en afgørende indflydelse på vores generelle sundhedstilstand.
  • Undersøgelser viser, at omega-3-fedtsyrer har en positiv effekt på vores tarmmikrobiom.

Vores tarmmikrobiom

Menneskets tarm har mange funktioner. Ud over fordøjelsen af maden er tarmen vigtig for vores immunsystem. Der produceres også mange hormoner i tarmen. Af stor betydning i denne sammenhæng er det menneskelige tarmmikrobiom, tidligere også kaldet tarmfloraen. Det er de mange mikroorganismer, der koloniserer hele vores fordøjelseskanal. I alt er vores fordøjelseskanal beboet af omkring 100 billioner mikroorganismer. Den største del af disse er bakterier. De er imidlertid ikke kun passive indbyggere i vores tarme, men har også mange vigtige funktioner.

Betydningen af det menneskelige tarmmikrobiom er først blevet undersøgt i stigende grad i de seneste år på grund af nye teknologier, og nogle spørgsmål er stadig ubesvarede. Vi ved dog med stor sikkerhed i dag, at vores tarmmikrobiom spiller en afgørende rolle for vores sundhed og kan have en betydelig indflydelse på vores helbred.

Vigtige funktioner i tarmmikrobionet:

  • Immunfunktion
  • Beskyttende barriere
  • Næringsstofskifte, f. eks. produktion af visse vitaminer
  • Beskyttende mod patogener
  • Produktion af metabolitter, f. eks. til energiproduktionen

Pro- og præpiotika

I forbindelse med vores tarmsundhed tales der ofte om pro- og præbiotika. Men hvad betyder disse udtryk egentlig

Probiotika

Probiotika er levende mikroorganismer, der har en gavnlig virkning på vores sundhed. Et eksempel på probiotika er de såkaldte bifidobakterier, som f.eks. findes i yoghurt. Bifidobakterier er bl.a. ansvarlige for dannelsen af vitaminer og fremmer fordøjelsen.

Præbiotika

Præbiotika er alle substrater, der anvendes af vores tarmflora på en sådan måde, at de kan have en positiv virkning på vores helbred. Klassisk betragtes ufordøjelige kulhydrater som f.eks. inulin som præbiotika. Ufordøjelige kulhydrater er kostfibre, der tjener som føde for vores tarmbeboere. Så på denne måde er præbiotika ofte mad til vores tarmbakterier. Men også andre stoffer ud over kulhydrater betragtes som præbiotika, herunder omega-3-fedtsyrer.

Omega-3-fedtsyrer

Omega-3-fedtsyrer er essentielle fedtsyrer, hvilket betyder, at kroppen ikke selv kan producere dem, og vi er derfor nødt til at indtage dem sammen med vores mad. Der findes forskellige typer omega-3-fedtsyrer, hvoraf de vigtigste er de langkædede omega-3-fedtsyrer EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre), som findes i fisk, marine produkter og alger.

Ud over de to marine omega-3-fedtsyrer findes også omega-3-fedtsyren ALA (alfa-linolensyre), som udelukkende forekommer i vegetabilske fødevarer som hørfrø og valnødder. Undersøgelser har vist, at især EPA og DHA har positive virkninger på vores krop. Dette er ikke tilfældet med ALA, eller kun i ringe grad.

Kroppen er i stand til selv at omdænne ALA fra EPA og DHA, men denne omdannelse fungerer kun for 0,5-10 %. For at dække behovet for omega-3 bør man derfor indtage omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA regelmæssigt.

Indflydelse af EPA og DHA på tarmfloraen

Nyere undersøgelser viser, at omega-3 fedtsyrer kan have mange positive virkninger på vores tarmmikrobiom. Disse positive virkninger er:

  • Præbiotisk virkning: EPA og DHA menes at virke som et præbiotikum på vores tarmflora. Det betyder, at omega-3 fedtsyrer kan fremme væksten af gode bakterier i tarmen.
  • Anti-inflammation i tarmen: Undersøgelser har observeret, at inflammation, f.eks. i inflammatoriske tarmsygdomme som Crohns sygdom kan reduceres ved indtagelse af omega-3.
  • Styrkelse af den beskyttende barriere: Tarmens slimhinder fungerer som en beskyttelse mod patogener og forurenende stoffer.
  • Produktion af metabolitter: Metabolitter er de stoffer, som produceres af vores tarmbakterier, f.eks. til at producere energi. Disse metabolitter kan også have en positiv effekt på vores helbred.
  • Indflydelse på hjerne-tarm-aksen: Hjerne-tarm-aksen beskriver forbindelsen mellem tarmen og hjernen. Gennem aksen mellem tarm og hjerne kan omega-3-fedtsyrer også påvirke vores mentale sundhed.

Hvis du har spørgsmål eller er interesseret i de originale studier, er du velkommen at sende en e-mail til info@norsan.dk. Vi glæder os at høre fra dig.

Kilder:

Costantini L, Molinari R, Farinon B, et al. Impact of Omega-3 Fatty Acids on the Gut Microbiota. Int J Mol Sci. 2017 Dec 7;18(12):2645.

Fu Y, Wang Y, Gao H, et al. Associations among Dietary Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids, the Gut Microbiota, and Intestinal Immunity. Mediators Inflamm. 2021 Jan 2;2021:8879227.

3. Egerton S, Donoso F, Fitzgerald P, et al.. Investigating the potential of fish oil as a nutraceutical in an animal model of early life stress. Nutr Neurosci. 2022 Feb;25(2):356-378.

4. Jandhyala SM, Talukdar R, Subramanyam C, et al. Role of the normal gut microbiota. World J Gastroenterol. 2015 Aug 7;21(29):8787-803