Omega-3-forskningen

Nyt fra omega-3-forskningen

Studie om omega-3 og ADHD og autisme

Hvad blev undersøgt? Dette studie undersøgte, om omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA var lavere hos børn med ADHD og ASD (autismespektrumforstyrrelse), og om lavere omega-3 og højere omega-6 korrelerede med dårligere score på Australian Twin Behaviour Rating Scale (ADHD-symptomer) og Test of Variable Attention (TOVA) hos børn med ADHD-symptomer og Childhood Autism Rating Scale (CARS) hos børn med ASD.

Metoder: Vurderinger og blodprøver fra 565 børn i alderen 3-17 år med ADHD (n = 401), ASD (autismespektrumforstyrrelse) (n = 85) eller kontrolgruppe (n = 79) blev analyseret.

Resultat: Børn med ADHD og ASD (autismespektrumforstyrrelse) havde lave niveauer af fedtsyrerne EPA og DHA og et højt forhold mellem omega-6 og omega-3, og disse korrelerede signifikant med symptomer. Fremtidig forskning bør yderligere undersøge unormal fedtsyremetabolisme ved disse lidelser.

Klik her for at læse hele undersøgelsen

Omega-3 til behandling af migræne

Hvad blev undersøgt? Det blev undersøgt, om supplering af højdosis omega-3 (EPA og DHA) kunne nedsætte hyppigheden og sværhedsgraden af migræne hos migrænepatienter.

Metoder: En metaanalyse fra 2024 så på data fra 40 randomiserede kontrollerede forsøg, der involverede deltagere med enten episodisk eller kronisk migræne. Over 6000 deltagere med en gennemsnitsalder på 35 år blev inkluderet, og den gennemsnitlige behandlingstid var 18 uger. Det primære mål med analysen var at vurdere effekten på bl.a. migrænefrekvens, behandlingsaccept, ændringer i migrænens sværhedsgrad og hyppighed af bivirkninger.

Resultat: Tilskud med langkædede omega-3-fedtsyrer (EPA og DHA, som findes i fiskeolie og algeolie) er både mere effektive til at reducere sværhedsgraden og hyppigheden af migræne og mere acceptable for patienterne end de bedste tilgængelige lægemiddelbehandlinger til forebyggelse og behandling af migræne.

Klik her for at læse hele undersøgelsen

Studie om gravides indtag af omega-3 og barnets IQ

Hvad blev undersøgt? Det blev undersøgt, om moderens indtag af omega-3 under graviditet og ammeperiode havde en betydning for barnets IQ i 4-årsalderen.

Metoder: I et dobbeltblindet, randomiseret studie blev en gruppe kvinder fra 18. graviditetsuge instrueret i dagligt at tage et tilskud med fiskeolie (højt doseret med omega-3-fedtsyrerne DHA og EPA) eller solsikkeolie gennem resten af graviditeten og ammeperioden (3 måneder efter fødslen).

Resultat: I 4-årsalderen gennemførte børnene en intelligensundersøgelse specielt udviklet til børn, og der viste sig at være en signifikant sammenhæng mellem moderens indtag af omega-3 og barnets intelligens. Konklusionen blev, at moderens indtag af langkædede omega-3-fedtsyrer under graviditet og amning kan være gavnligt for børns senere mentale udvikling.

Klik her for at læse hele undersøgelsen

Studie om Alzheimers og omega-3

Hvad blev undersøgt? Dette longitudinelle studie undersøgte forholdet mellem indtag af omega-3-fedtsyrer og risikoen for Alzheimers og demens over en 6-årig periode.

Metoder: Blodbiomarkører blev målt hos 1.135 deltagere (⌀ 73 år), og forholdet mellem indtag af omega-3-fedtsyrer og forekomsten af Alzheimers blev observeret over 6 år.

Resultat: Langtidsbrugere af omega-3-præparater viste en 64 % reduceret risiko for Alzheimers (p = 0,004).

Klik her for at læse hele undersøgelsen

Studie om forebyggelse af allergi med omega-3

Hvad blev undersøgt? I det dobbeltblindede, placebokontrollerede studie undersøgte man den forebyggende effekt af omega-3-tilskud til moderen på allergirisikoen hos hendes spædbarn.

Metoder: 95 gravide kvinder med en eksisterende allergirisiko fik 2,6 g omega-3 (EPA og DHA) eller placebo.

Resultat: Forekomsten af allergiske sygdomme i omega-3-gruppen var 0 %. Forskerne konkluderer, at der er en sammenhæng mellem omega-3-indtag og barnets risiko for allergi.

Klik her for at læse hele undersøgelsen

At være glad og tilfreds – EPA kan have betydning

Hvad blev undersøgt? Det blev undersøgt, om der er en sammenhæng mellem den subjektive opfattelse af tilstande som lykke og et tilfredsstillende liv med niveauet af omega-3 hos mennesker.

Metoder: Japanske forskere sammenlignede omega-3-serumkoncentrationerne hos 133 kvindelige sundhedsarbejdere med resultaterne af en subjective happiness scale (SHS) og en subjektiv “hvor tilfredsstillende er mit liv?”-skala

Resultat: Forskerne fandt, at en god forsyning af omega-3-fedtsyren EPA påvirker disse skalaer positivt. Der var en signifikant korrelation mellem både SHS-scoren og den opfattede “opfyldelse af livet”-skala og EPA-serumniveauerne.  

Klik her for at læse hele undersøgelsen

Omega-3-indeks til vurdering af mental sundhed

Hvad blev undersøgt? Om der er en sammenhæng mellem psykisk sygdom og niveauet af omega-3 hos mennesker.

Metoder: En portugisisk forskergruppe lavede en omfattende gennemgang af studier for at identificere omega-3-grænseværdier for risikoen for psykisk sygdom. 36 studier blev inkluderet med fokus på diagnoser som svær depression, fødselsdepression, bipolare lidelser, skizofreni og demens.

Resultat: I følge forskerne kan et lavt omega-3-indeks (niveauet af EPA og DHA i de røde blodlegemer) betragtes som en risikofaktor for nogle psykiatriske sygdomme. Som gennemsnitlige niveauer angiver de et omega-3-indeks på 4-5 % for svær depression og demens, 5 % for fødselsdepression og et indeks på 4 % for psykotiske lidelser. 

Klik her for at læse hele undersøgelsen

Studie om omega-3 og resultater af fertilitetsbehandlinger

Hvad blev undersøgt: Sammenhængen mellem kvinders og mænds indtag af omega-3-fedtsyrer og omega-3-rige fødevarer med sædkvalitet og udfald af infertilitetsbehandling med assisteret reproduktionsteknologi.

Metode: Kohortestudie (2007-2020). Mænds og kvinders kostvaner blev vurderet ved hjælp af et valideret spørgeskema med 131 punkter. De primære resultater var implantation, klinisk graviditet og sandsynlighed for levende fødsel. De sekundære resultater omfattede totalt og klinisk graviditetstab og konventionelle sædparametre, kun for mænd.

Resultat: Kvinders indtag af omega-3-fedtsyrer og omega-3-rige fødevarer kan forbedre sandsynligheden for undfangelse ved at mindske risikoen for graviditetstab. Desuden kan mænds indtag af omega-3-fedtsyrer påvirke sædkvaliteten positivt.

Klik her for at læse hele undersøgelsen

Studie om omega-3 og PMS

Hvad blev undersøgt? Et randomiseret placebokontrolleret interventionsforsøg undersøgte effekten af omega-3-tilskud i forhold til placebo på eksisterende PMS-symptomer.

Metode: 95 raske kvinder i alderen 20-35 år, som led af præmenstruelle symptomer, blev tilfældigt inddelt i to grupper. Behandlingen bestod af omega-3-tilskud med 1 g fiskeolie. Placebo indeholdt ikke nogen olie.

Resultat: De fleste præmenstruelle symptomer og deres indvirkning i daglige aktiviteter blev signifikant reduceret i løbet af opfølgningsperioden.

Klik her for at læse hele undersøgelsen

Studie om muskelstyrke

Hvad blev undersøgt? Et randomiseret placebokontrolleret interventionsstudie undersøgte effekten af omega-3-tilskud vs. placebo (saflorolie) på muskelstyrke.

Metode: 28 raske frivillige modtog dagligt fiskeolie (2 275 mg EPA + 1 575 mg DHA) eller saflorolie (kontrolgruppe). Begge grupper gennemførte et 10 ugers styrketræningsprogram. Efterfølgende blev den maksimale styrke målt.

Resultat: Tilskud i tillæg til styrketræning førte til en signifikant større stigning i den relative maksimale styrke under squat og bænkpres sammenlignet med placebo.

Klik her for at læse hele undersøgelsen

Virkningen af omega-3 på vores søvnkvalitet

Hvad blev undersøgt? I denne undersøgelse blev det undersøgt, om fiskeforbrug er forbundet med bedre søvnmønstre og højere IQ over en længere periode.

Forsøgspersoner: 541 kinesiske skolebørn (54 % drenge og 46 % piger) – i alderen 12 år – som udfyldte et spørgeskema om madfrekvens, en IQ-måling og en vurdering af søvnkvaliteten.

Resultater: Hyppig indtagelse af fisk var forbundet med både færre søvnproblemer og højere IQ-score. Et hyppigt fiskeforbrug kunne efterfølgende bidrage til færre søvnproblemer eller bedre søvnkvalitet, hvilket igen kunne have en positiv effekt på børns kognitive præstationer på lang sigt.

Klik her for at læse hele undersøgelse

Valnødde-undersøgelse

Hvad blev undersøgt? Denne randomiserede, placebokontrollerede undersøgelse undersøgte virkningerne af omega-3-tilskud på omega-3-indekset (omega-3-niveauet i kroppen).

Forsøgspersoner: 183 sunde ældre personer fik besked på at spise 40 g valnødder dagligt i 2 år. Kontrolgruppen (n=173) modtog ikke denne instruktion.

Resultat: ALA-niveauet steg i interventionsgruppen, hvilket tyder på god overholdelse af valnøddeinterventionen. EPA-niveauet samt omega-3-indekset viste ingen signifikante ændringer i begge grupper. DHA-niveauet faldt endda en smule i valnøddegruppen.

Klik her for at se den originale undersøgelse

Charité-undersøgelsen: Effekt af omega-3 på hukommelsespræstationer

Hvad blev undersøgt: Denne randomiserede, dobbeltblindede, placebokontrollerede undersøgelse undersøgte virkningerne af omega-3-tilskud på indlæring og hukommelsesdannelse.

Forsøgspersoner: 44 kognitivt raske forsøgspersoner i alderen 50-75 år fik enten omega-3 (2 200 mg/dag, n = 22) eller placebo (n = 22) i 26 uger. Hukommelsespræstationen blev testet før og efter interventionen.

Resultat: Hukommelsen af genstandenes placering var signifikant bedre efter omega-3-tilskud sammenlignet med placebogruppen.

Klik her for at se den originale undersøgelse

Hvorfor vegansk?