Sund kost til børn
Hvorfor næringsstoffer som omega-3 og D-vitamin er særligt vigtige for udviklingen
Hvordan ser en sund kost til børn ud? Vi forklarer de vigtigste elementer i en sund børnekost, sammenhængen mellem koncentration og ernæring og vigtigheden af omega-3 i barndommen. Find også nyttig infografik og praktiske tips.
Fundamentet for en sund kost til børn
Fundamentet for en sund og bevidst spiseadfærd lægges allerede i barndommen. En undersøgelse har vist, at kosten i de første to år har indflydelse på, om fastfood eller frugt og grønt foretrækkes af barnet senere i livet.
Især hos børn skal man være opmærksom på den rigtige sammensætning af den daglige kost. Regelmæssige måltider med gode energikilder såsom fuldkornsprodukter, bælgfrugter, grøntsager, frugt, fisk og sunde fedtstoffer giver gode næringsstoffer og er godt for barnets udvikling.
En sund kost til børn bør være varieret og også tage hensyn til familiens præferencer. Farverige og hyggeligt anrettede måltider ser tiltalende ud og kan måske motivere de små til at prøve noget nyt. Ofte skal den samme fødevare præsenteres for barnet flere gange på forskellige måder, før barnet lærer at kunne lide den.
Nogle grundlæggende elementer
- Plantebaserede fødevarer som frugt, grøntsager, bælgfrugter og kornprodukter (helst med et fuldkornsindhold på mindst 50 %) kan være på menuen så ofte som muligt.
- Animalske fødevarer i moderate mængder: Dette omfatter kød, mejeriprodukter og æg.
- Fødevarer, der tolereres, omfatter slik, sodavand og fedtholdige fødevarer som chips og pomfritter. Selvom disse fødevarer sjældent bør finde vej til børnenes tallerkener, anbefales et strengt forbud ikke.
- Forskellige vegetabilske olier såsom rapsolie, olivenolie og hørfrøolie er velegnede til tilberedning af måltider.
- Man bør være særligt opmærksom på vigtige næringsstoffer som omega-3-fedtsyrer og D-vitamin.
- Drikkevarer: Det er meget vigtigt at drikke nok – usødede drikkevarer som vand eller te er at foretrække.
.
Vigtige næringsstoffer til børn: omega-3 og D-vitamin med mere
En farverig og varieret kost er vigtig for børn. Nogle næringsstoffer er særligt vigtige for børn, fordi udviklingen af knogler, muskler, hjerne og øjne afhænger af tilgængeligheden af disse næringsstoffer.
D-vitamin: Vigtigt for udviklingen af knogler og muskler.
Calcium: Vigtigt for knogleudvikling og tænder.
Magnesium: Også vigtigt for knogle- og muskeludvikling.
Omega-3-fedtsyrer (EPA og DHA): Vigtige for hjernens og øjnenes udvikling og funktion.*
Jern: For en sund iltforsyning samt hjernens udvikling.
Jod: Vigtigt for god vækst og hjernens udvikling.
Hjerneudvikling og koncentration
Hjernen er det organ i vores krop, der kræver mest energi. Skole, hobbyer, hverdagens udfordringer og de daglige påvirkninger fra digitale medier kræver en masse koncentration og energi. Børn kan hurtigt nå deres egne grænser, og udmattelse samt mindre modtagelighed, koncentration og ydeevne er resultatet. Derfor er det vigtigt at have en god balance mellem hobbyer, skole, sjov, fritid og hvileperioder. Det er bevist, at en sund balance, specifikke øvelser og en afbalanceret kost har en positiv indflydelse på indlæringsevnen og koncentrationen.
Omega-3 og andre vigtige næringsstoffer for hjernen
Specifikke næringsstoffer og ernæringskomponenter er nødvendige for optimal hjerneudvikling hos de yngste børn
Jern
Jern er et mikronæringsstof. Ud over at transportere ilt er jern af stor betydning for børns kognitive udvikling. Gode kilder til jern er bl.a. fuldkornsprodukter, bønner, kød og nødder. For at kroppen kan optage jernet godt, anbefales det at tilsætte C-vitamin (som f.eks. findes i frugt og grøntsager). For eksempel er kombinationen af havregryn, nødder og frugt eller fuldkornspasta og frisk persille meget god til at fremme optagelsen af jern.
B-vitaminer
Der findes forskellige B-vitaminer, som alle bidrager til nervesystemets normale funktion. De findes hovedsageligt i animalske fødevarer som kød, mælk og æg, men også i fuldkornsprodukter og bælgfrugter som linser, kikærter eller bønner.
Magnesium
Magnesium er et mineral og bidrager også til nervesystemets normale funktion. Gode kilder til magnesium er bl.a. fuldkornsprodukter, nødder og bælgfrugter.
Zink
Mineralet zink bidrager ikke kun til normal kognitiv funktion, men støtter også børns immunsystem og beskytter cellerne mod oxidativt stress. Gode kilder til zink er bl.a. fuldkornsprodukter, mælk og æg.
Omega-3 fedtsyrer
Vores hjerneceller består af ca. 60 % fedt. Omega-3-fedtsyrer udgør omkring halvdelen af dette. Især omega-3-fedtsyren DHA (docosahexaensyre) er en vigtig byggesten i hjernens cellemembraner.
Neurologisk udviklingsforstyrrelse: ADHD hos børn
Attention deficit hyperactivity disorder, eller ADHD, er en neurologisk udviklingsforstyrrelse. Den viser sig ved koncentrationsbesvær, impulsivitet og et øget aktivitetsniveau. Især børn og unge er ofte ramt
ADHD er ledsaget af nedsat indlæringsevne. De ramte børn har også svært ved at fungere i hverdagen og interagere med deres jævnaldrende. På verdensplan anslås forekomsten til 5-7 %. Undersøgelser viser, at kostændringer kan hjælpe med at lindre symptomerne på ADHD. Da omega-3-fedtsyrer spiller en vigtig rolle for hjernens funktion, mener man, at de kan være nyttige ved ADHD. Generelle forskningsrapporter viser også en mulig sammenhæng mellem forekomsten af ADHD og tilstedeværelsen af en omega-3-mangel.(1)
Vegansk kost til børn
En rent plantebaseret kost kan godt fungere til børn, men der er visse næringsstoffer, man skal være særlig opmærksom på. Disse omfatter: Jern, zink, jod, calcium, vitamin-D og B12. Omega-3-fedtsyrer (EPA og DHA) er også vigtige næringsstoffer, da der ikke spises fisk. Plantebaserede omega-3-produkter fra marine mikroalger er derfor særligt velegnede til veganske familier. Man bør være særligt opmærksom på omega-3-fedtsyren DHA, da den understøtter en normal og sund hjernefunktion. Omega-3 ALGA er specielt udviklet til børn, men NORSANS almindelige algeolie kan også bruges i passende dosering. Hvis du vil vide mere om vegansk mad til børn, kan vi varmt anbefale bogen “Alt om vegansk ernæring til grønne spirer – Fra graviditet til amning og barnets første 18 år“ af Klinisk diætist Maria Felding.
(1) Parletta, N., Niyonsenga, T., & Duff, J. (2016). Omega-3 and Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acid Levels and Correlations with Symptoms in Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Autistic Spectrum Disorder and Typically Developing Controls. PloS one, 11(5), e0156432.