SLANK MED OMEGA-3?
Resumé af undersøgelsen
Artiklen “Slank med Omega-3?” handler om, hvorvidt regelmæssig indtagelse af fisk eller omega-3-fedtsyrer har en indflydelse på den genetiske kropsvægt. Vi opsummerer resultaterne af en nyere amerikansk undersøgelse om dette emne, som blev offentliggjort i 2019 i “The American Journal of Clinical Nutrition”.
Hvem kender det ikke fra sin egen omgangskreds: Fra 40-årsalderen peger viseren på skalaen som regel langsomt, men støt opad. Et til to kilo mere om året er ikke ualmindeligt. De berørte er ofte i vildrede. De kan ikke forklare, hvorfor deres vægt stiger fra år til år, mens deres spisevaner stort set er uændrede, og de spørger sig selv, hvordan de kan modvirke denne udvikling.
Faktorer, der har inflydelse på kropsvægten
Videnskabelige undersøgelser viser, at en stabil vægtøgning i alderdommen i høj grad er bestemt af arvelige faktorer ud over livsstilen. En voksende mængde data tyder imidlertid på, at et højt indtag af omega-3-fedtsyrer kan dæmpe genetisk betinget vægtøgning.
En nyere undersøgelse har derfor undersøgt forholdet mellem en persons individuelle genetiske disposition og udviklingen i kropsvægt. Spørgsmålet blev undersøgt, om et højt fiskeforbrug og/eller et højt indtag af marine omega-3 fedtsyrer kan reducere den genetisk betingede vægtøgning i løbet af livet.
Sammenhængen mellem gener og sædvanligt fiskeforbrug blev observeret og evalueret omfattende hos i alt 24.000 personer i Nurses’ Health Study (NHS), Health Professionals Follow-Up Study (HPFS) og Women’s Health Initiative (WHI) over en periode på mere end 6 år.
Undersøgelsens design
Den genetiske disposition for overvægt blev defineret ved hjælp af et genetisk risikoscoresystem. De genetiske segmenter, der kan påvirke forholdet mellem kropsvægt og højde, blev undersøgt nærmere hos hver enkelt person. På grundlag af denne undersøgelse blev der for hver testperson fastsat en individuel risikoscore for genetisk overvægt. En høj risikoværdi betød, at den genetiske disposition til fedme var særlig stærk.
Desuden blev forsøgspersonerne inddelt i 4 grupper efter hyppigheden af deres forbrug af fisk eller omega-3. Gruppe 1 omfattede personer, der indtog fisk eller omega-3-fedtsyrer mindre end én gang om ugen. Gruppe 4 bestod på den anden side af forsøgspersoner, der spiste fisk eller omega-3-fedtsyrer hver dag.
Virkningen af omega-3 fedtsyrer på kropsvægten
I resultaterne af alle 3 individuelle undersøgelser (NHS, HPFS og WHI) blev det observeret, at et højt indtag af fisk og omega-3 fedtsyrer mindskede den genetisk betingede vægtøgning. Dette var især tydeligt i testpersonernes BMI (body mass index), som er et udtryk for kropsvægt i forhold til højde. Et tilstrækkeligt højt indtag af omega-3 og fisk havde på lang sigt en positiv effekt på udviklingen af BMI.
Gruppen med det højeste indtag af fisk og langkædede omega-3-fedtsyrer viste, at den genetiske indflydelse var svagest. Med andre ord havde den genetiske disposition til fedme i denne gruppe den mindste negative effekt på den langsigtede udvikling af BMI.
Så kan omega-3 virkelig gør dig slank?
I den ovenfor beskrevne undersøgelse kom forskerne frem til den konklusion, at et højt forbrug af fisk eller omega-3 modvirker en konstant vægtforøgelse i løbet af livet. I detaljer kunne det påvises, at omega-3 svækker virkningen af de gener, der forårsager denne udvikling.
Omega-3 fedtsyrer alene kan bestemt ikke føre til et stærkt vægttab. Fysisk aktivitet og en sund livsstil er fortsat hovedhjørnestenene i behandlingen af fedme. Men omega-3-fedtsyrer kan være en vigtig terapeutisk komponent.
* ”Habitual consumption of long-chain n–3 PUFAs and fish attenuates genetically associated long-term weight gain”
af Tao Huang, Tiange Wang, Yoriko Heianza, Yan Zheng, Dianjianyi Sun, Jae H Kang, Louis R Pasquale, Eric B Rimm, JoAnn E Manson, Frank B Hu, Lu Qi
The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 109, Issue 3, March 2019, Pages 665–673