Omega-3-fedtsyrer mod migræne

Sund kost til børn

Sund kost til børn

Hvordan ser en sund kost til børn ud? Vi forklarer de vigtigste elementer i en sund børnekost, sammenhængen mellem koncentration og ernæring og vigtigheden af omega-3 i barndommen. Find også nyttig infografik og praktiske tips. Fundamentet for en sund kost til børn Fundamentet for en sund og bevidst spiseadfærd lægges allerede i barndommen. En undersøgelse […]

Dr. med. Volker Schmiedel er specialist i fysisk og rehabiliterende medicin og arbejder i Paramed-ambulatoriet i Schweiz. Artiklen “ω-3-fedtsyrer mod migræne” af Dr. med. Volker Schmiedel, som blev offentliggjort i Journal of Orthomolecular Medicine, handler om den terapeutiske anvendelse af omega-3-fedtsyrer i forbindelse med migræne. Vi har opsummeret artiklens indhold til dig nedenfor.

Symptomer og behandling af migræne

En 50-årig migrænepatient havde lidt af alvorlig migræne siden den tidlige barndom. Efter at hans amalgamfyldninger blev fjernet som ung voksen, blev antallet af hans migræneanfald halveret. Migræneanfaldene fortsatte dog med at forekomme en gang om ugen. Det smertestillende middel ASA (acetylsalicylsyre) og ibuprofen var delvist effektive. Der var også regelmæssigt behov for stærkere smertestillende midler. Men selv disse var ikke i stand til at dæmme op for den massive ensidige hovedpine, som normalt varede i flere timer med ledsagende kvalme og øget følsomhed over for støj og lys. Desuden var der en udpræget alkoholfølsomhed. For denne patient førte selv 1 til 2 glas vin til alvorlig hovedpine næste morgen.

For seks år siden begyndte han på mit råd at indtage regelmæssige marine omega-3-fedtsyrer i form af fiskeolie. Ifølge hans egne udsagn har han siden da levet uden klager og har ikke længere brug for smertestillende medicin. Selv indtagelse af alkohol giver ikke længere hovedpine næste morgen.

Anvendelse af omega-3 i behandlingen af migræne

Følgende oplysninger er baseret på min erfaring fra 20 års terapeutisk behandling med omega-3-fedtsyrer og 6 års behandling med omega-3 fra flydende fiskeolie.

Fiskeolie til migræne

Fiskeolie er rig på de vigtige marine omega-3-fedtsyrer EPA og DHA. De har en antiinflammatorisk virkning og er gode for hjernefunktionen, øjenfunktionen og hjertesundheden. I modsætning til hvad mange mennesker forventer, smager en god fiskeolie næppe af fisk. En ubehagelig smag eller lugt opstår kun, når olien allerede er fordærvet. Så skal det ikke længere spises, men kasseres.

Når det drejer sig om flydende olie, kan kvaliteten af et omega-3-præparat meget let vurderes ved at smage på lugt og smag. I tilfælde af fiskeolie i kapselform anbefaler jeg, at du tager en bid af en af kapslerne efter købet. Hvis olien i kapslen smager ubehageligt fiskeagtigt, kan det antages, at olien allerede er blevet harsk. Hvis der er en ubehagelig fiskeagtig opstød efter indtagelse af fiskeoliekapsler, er det også et produkt, der allerede er blevet dårligt.

Hørfrøolie til migræne

Hørfrøolie har et højt indhold af den vegetabilske omega-3-fedtsyre ALA (ca. 60 %) og kan derfor betegnes som en god omega-3-olie. ALA skal dog først omdannes af kroppen til de egentlige effektive omega-3-fedtsyrer EPA og DHA. Det lykkes normalt kun for en meget lille procentdel af kroppen at gøre dette.

Dette kan også observeres hos mine patienter. Indtil videre har jeg ikke kunnet observere et godt omega-3-niveau hos nogen, der har taget 2 spiseskefulde hørfrøolie om dagen eller mere. Derfor anbefaler jeg, at man bruger hørfrøolie som supplement til fiskeolie (eller alternativt algeolie), men ikke som erstatning.

Krill olie til migræne

Krillolie indeholder også EPA og DHA og har lige så gode egenskaber som fiskeolie. Krillolie er dog 10 gange dyrere, hvis du vil have den samme mængde EPA og DHA som fiskeolie.

Med den anbefalede daglige dosis på 2 gram EPA/DHA kommer man således hurtigt op på 10-20 euro (op til 150 DKK) om dagen med kommercielt tilgængelige krilloliepræparater.

Bestemmelse af doseringsmængden af omega-3 til migræne

Overvejelse af den individuelle AA/EPA-kvotient

Før man påbegynder en terapeutisk behandling af migræne, bør man altid stille en diagnose i form af en subtil fedtsyreanalyse. AA/EPA-kvotienten bestemmes. Dette viser forholdet mellem den pro-inflammatoriske omega-6-fedtsyre “AA” (arachidonsyre) og den anti-inflammatoriske omega-3-fedtsyre “EPA” (eicosapentaensyre). På grund af den nuværende kost har de fleste mennesker et overskud af omega-6-fedtsyrer.

Med en AA/EPA-kvotient på ca. 10 (dvs. 10 gange mere omega-6 end omega-3) anbefaler jeg et dagligt indtag på 2 g omega-3. Det svarer til en spiseskefuld naturlig fiskeolie eller 15 kommercielt tilgængelige fiskeoliekapsler med 500 mg fiskeolie. Hvis kvotienten er 15, skal der indtages 3 g omega-3 (1 ½ spiseskefuld fiskeolie eller 20 kapsler) om dagen. Hvis kvotienten er over 20, anbefaler jeg et dagligt indtag på 4 g omega-3 (2 spiseskefulde fiskeolie eller 30 kapsler).

Da dette høje indtag af kapsler næppe er tåleligt i længden, vælger de fleste af mine patienter normalt den flydende olie. For selv med præparater med et større format eller kemisk koncentrerede kapsler, som kun skal indtages en tredjedel eller halvdelen af mængden, er dette næppe muligt i det lange løb.

Hensyn til kropsvægt

Kropsvægten er også afgørende for valget af dosis. Et barn, der vejer 30-40 kg, har f.eks. kun brug for halvdelen af den ovennævnte dosis. Et barn, der vejer 100 kg eller mere, har derimod brug for det dobbelte af den daglige mængde omega-3.

Overvejelser om kost

Kosten har også indflydelse på kroppens behov for omega-3. Hvis man ofte spiser animalsk fedt, f.eks. pølser og kød, er det nødvendigt med en højere omega-3-dosis. Det skyldes, at animalske fedtstoffer er særligt rige på omega-6-fedtsyrer – modstykket til omega-3. Hvis man i stedet spiser fisk og skaldyr regelmæssigt, kan den nødvendige dosis også være lavere.

For at kroppen kan optage og forarbejde omega-3-fedtsyrerne optimalt, er det bedst at indtage de pågældende præparater direkte før, under eller efter et måltid. Da absorptionen varierer meget fra person til person, bør der foretages en ny fedtsyreanalyse efter 3-4 måneder. På baggrund af resultaterne af den anden analyse kan den igangværende behandling optimeres og den daglige dosis om nødvendigt justeres.

Konklusion

For en lang række kliniske billeder er ordinationen af en fiskeolie eller en algeolie af høj kvalitet som et vegetabilsk alternativ blevet en uundværlig del af mit terapeutiske repertoire. For at opnå et optimalt udgangspunkt for en terapeutisk behandling af migræne bør AA/EPA-kvotienten først bestemmes inden for rammerne af en fedtsyreanalyse, og det individuelle behov for omega-3-fedtsyrer bør udledes heraf. Efter 3-4 måneder er det tilrådeligt at gentage analysen og om nødvendigt optimere den dosis, der blev valgt i begyndelsen af behandlingen. Derudover anbefaler jeg ofte en supplerende behandling med andre næringsstoffer som selen, D-vitamin eller phytoterapeutiske stoffer som gurkemeje eller boswellia. En kombination med konventionel medicin såsom kortison eller NSAID’er kan også være nyttig for at opnå succes.

Du kan læse et resumé af hans oprindelige artikel her (siden er på tysk).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *