Solbeskyttelse

Omega-3 og solbeskyttelse

Hvordan kan jeg beskytte mig ordentligt mod solen?

6 enkle tips:

  1. Brug solcreme med en tilstrækkelig høj SPF
  2. Undgå middagssolen i sommermånederne
  3. Brug solbriller for at beskytte dine øjne
  4. Drikke nok vand
  5. Bære hovedbeklædning
  6. Spis en næringsrig kost for at opnå yderligere beskyttelse indefra

De fleste kender det: solskoldning på en sommerferie er ubehagelig og kan undertiden vare i flere dage.
På den ene side har solens stråler vigtige funktioner for den menneskelige krop, men på den anden side er de skadelig, hvis eksponeringen er for høj og for hyppig. I værste fald kan der opstå hudkræft. I Danmark er hudkræft en af de mest almindelige kræftformer og tendensen er stigende.
Den gode nyhed er, at hudkræft kan helbredes i mange tilfælde, og den rigtige beskyttelse giver mulighed for at beskytte sig selv forebyggende.

Hvorfor solen er så vigtig

Sollyset fra solen er elektromagnetisk UV-stråling. En vigtig funktion af denne solstråling er produktionen af D-vitamin i vores krop. 90 % af D-vitaminet produceres i kroppen af solen. De resterende 10 % absorberes gennem maden. Kilder til D-vitamin i fødevarer omfatter bl. a. fede havfisk.

Det anbefales at tilbringe ca. 10 – 30 minutter om dagen i solen, hvor mindst arme, hænder, ansigt og hals udsættes for sollys for at dække sit behov for D-vitamin.


Optagelsen af vitamin D fra solen er kun muligt uden solcreme. Derfor må solbeskyttelse og en passende D-vitaminforsyningen altid afvejes. I tvivlstilfælde
anbefales det at måle D-vitamintilførslen og om nødvendigt at supplere eventuelt med D-vitamintilskud.

Om vinteren er det ikke muligt at optage tilstrækkeligt D-vitamin gennem huden. I den forbindelse er der gennemført undersøgelse, som har vist, at forekomsten af psykiske sygdomme er højere i befolkningsgrupper i de højere breddegrader.

Forklaringen på dette fænomen antages at være en lavere lysindstråling (1).

Det er klart, at vi har brug for sollys for at holde os sunde. Men samtidig udgør sollyset en alvorlig risiko for vores huds sundhed, fordi for meget UV-stråling kan skade huden på lang sigt.

De vigtigste fakta i korte træk:

💛 Sollys er vigtigt for mennesker. Blandt andet producerer UV-stråling den vigtige D-vitamin

💛 Udsættelse for længe og for ofte for solen kan føre til hudskader og til hudaldring

💛 Beskyttelse mod solen bør være primært ved hjælp af eksterne beskyttelser som f.eks. solcreme

💛 Næringsstoffer som omega-3-fedtsyrer er
er i stand til at beskytte kroppen indefra, som undersøgelser viser

Farerne ved overdreven eksponering for solen


Det kan være farligt at udsætte sig for solen, hvis vi gør det for ofte og for længe. Det er interessant, at en stor del af den årlige dosis UV-stråling absorberes ikke på sommerferien på stranden, fordi man normalt bruger solcreme der. En stor del af solens stråling absorberes uden for ferien. Dette er problematisk, da huden udelukkende er afhængig af kroppens eget forsvarssystem til at beskytte den. Det er derfor tilrådeligt at bruge solcreme i hverdagen. Desuden findes forskellige næringsstoffer, der kan fungere som UV-absorberer. På denne måde er det muligt at beskytte huden indefra i et begrænset omfang (2).

Betydningen af ernæringen

Undersøgelser viser: Ud over de tiltag, vi kan træffe for at beskytte vores vores krop mod solens stråler udefra, kan vi også støtte vores hud indefra.

Følgende næringsstoffer har vist sig at have en beskyttende virkning:

  • Antioxidanter, som findes bl.a. i frugt, grøntsager og bælgfrugter.
  • Omega-9 enkeltumættede fedtsyrer, f.eks. i avocado olivenolie
  • Carotenoider, som findes hovedsageligt i orange og grønfarvede frugt og grøntsager
  • Omega-3-fedtsyrer fra fisk og alger (3)

Omega-3-fedtsyrer som supplerende beskyttelse


Omega-3 fedtsyrer er essentielle fedtsyrer, som vi er nødt til at indtage gennem maden, da kroppen ikke selv kan producere dem. Ud over de mange dokumenterede virkninger herunder hjerte- og hjernesundhed, viser undersøgelser, at omega-3 fedtsyrer også kan have en positiv effekt på hudens sundhed.
Man mener, at denne beskyttende effekt skyldes, at omega-3 fedtsyrer forlænger hudens naturlige selvbeskyttelsestid. Den nøjagtige mekanisme bag dette er endnu ikke kendt, men forskellige mekanismer anses for sandsynlige. En mulig forklaring kan være ændringen i vores hudcellers membranfluiditet (4). Disse egenskaber ved omega-3-fedtsyrer kan derfor være med til at beskytte vores hud mod solen indefra. Desuden kan omega-3-fedtsyrer muligvis påvirke hudens aldring, da denne hovedsageligt skyldes UV-stråling. Denne effekt er dog ikke så meget en akut hjælp mod solstråling, men snarere en langsigtet tilføjelse.

Konklusion

Mens solbeskyttelse, f.eks. solcreme, der påføres direkte på huden, kan forebygge akut solskoldning (hvis den påføres tilstrækkeligt og med det rette tidsinterval), kan næringsstoffer som omega-3-fedtsyrer være et godt supplement til at beskytte huden indefra – især på langt sigt. De er dog ikke en erstatning for solcreme eller en solhat.

(1): Patricia Henríquez-Sánchez, Jorge Doreste-Alonso, Miguel Angel Martínez-González et al. Geographical and climatic factors and depression risk in the SUN project, European Journal of Public Health, Volume 24, Issue 4, August 2014, Pages 626–631
(2): Sies H, Stahl W. Nutritional protection against skin damage from sunlight. Annu Rev Nutr. 2004;24:173-200. doi: 10.1146/annurev.nutr.24.012003.132320.
(3): Niva Shapira, Nutritional approach to sun protection: a suggested complementto external strategies, Nutrition Reviews, Volume 68, Issue 2, 1 February 2010, Pages 75–86
(4): Pilkington SM, Watson RE, Nicolaou A, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids: photoprotective macronutrients. Exp Dermatol. 2011 Jul;20(7):537-43.